Termenul de Dragobete, vine de la zeul Dacic, Dragobete.Acesta reprezenta fericirea, iubirea și veselia.Însă cum toate se schimbă, acesta a evoluat, a fost ”modificat” de legende și a ajuns până astăzi.Din păcate acest termen nu mai este folosit printre tinerii din ziua de azi…


Tradiții

Această prezentare necesită JavaScript.

Poate ați mai auzit pe la televizor, pe la bătrâni termenul de ”Dragobetele sărută fetele”, aceste cuvinte nu sunt aleșe așa degeaba.

Ziua de 24 Februarie se sărbătorea cu adevărat, băieții care nu participau la sărbătoare erau pedepsiți, ei neputând să iubească în acel an.

Totul începea de dimineată, tinerii se îmbrăcau frumos, mergeau în pădure, pajiște, etc și incepeau să strângă flori. La ora 12 fetele fugeau către sat, iar băieții trebuiau să le fugărească, pentru a le da un sărut. Dacă fata îl plăcea pe baiat, aceasta se lăsa prinsă, urmând un sărut, apoi pe seară se anunța satul și familia, că aceștia se vor căsători.

dragobete


Superstiții

  • Bărbații nu au voie să necăjească fetele, deoarece dacă le vor necăji, vor avea o primăvară și an cu ghinion.
  • Fetele tinere iși pun busuioc sfințit sub pernă pentru a iși visa ursitul.
  • Dragobetele, nu este doar o zi a dragostei, ci și a veseliei, deci nu ai voie să plângi, deoarece aduce necazuri în lunile următoare.

În încheiere:Dragobetele este o sărbătoare păstrată de mii de ani.Trebuie să ții cont de ea pentru că este a țării tale!

Reclame